Преди дни в Окръжен съд Враца е образувано производството въз основа на молбата му за предсрочно освобождаване. Мездренинът Б. М. М., изтърпяващ наказание във врачанския затвор е осъден с присъда от 2015 год. на Основния съд в Скопие, Република Македония, за трафик на хора, сред които и непълнолетно лице. Наказанието било 4 години и 6 месеца лишаване от свобода.Той е влязъл в затвора 16-ти май 2015 год., като до момента на делото за предсрочно освобождаване е изтърпял 3 години, 7 месеца и 22 дни.

От наказанието му е оставало до изтърпи 10 месеца и 8 дни. Към молбата на лишения от свобода са били приложени писмени доказателства, становище от началника на затвора, справка за изтърпяното наказание и неизтърпения остатък, доклад за оценка на риска от рецидив и вреди, план на присъдата и личното му затворническо досие. Мездренинът е изтърпял фактически повече от половината от наложеното му наказание и от материалите по делото било видно, че с поведението си е дал достатъчно доказателства за своето поправяне.

Съдът е приел, че Б. М. М. следва да бъде освободен условно предсрочно и е постановил в изпитателния срок от 10 месеца и 8 дни да търпи и пробационна мярка. Той ще трябва да има задължителна регистрация по настоящ адрес и два пъти седмично да се среща с пробационен служител в Мездра за периода на неизтърпяната присъда. Освободеният предсрочно Б. М. М., вече слага парафа си върху нужните документи.

Обществеността и дори част от магистратите не гледат с добро око на тази възможност - предсрочно освобождаване. Законът, обаче я позволява на "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание". Осъдените за престъпление, което е опасен рецидив, трябва да са излежали поне 2/3 от наказанието си и остатъкът им да не е повече от 3 години. Според правораздавателните органи, предсрочното освобождаване е една от насоките за ограничаването на пренаселеността в затворите, за смекчаване на наказателната репресия и насърчаване на самите лишени от свобода да полагат усилия за положителни промени в тяхната личност.