Проданов поясни, че с преместването им във Враца се изпълняват и определени препоръки на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа. Ресоциализацията на деца, попаднали в Поправителния дом, ще бъде по-успешна, ако те са в областен център и мястото да прилича само в необходима степен на затвор, с нормално близки условия до домашните. Зам.-министърът благодари на всички положили усилия в модернизацията на двете сгради и спортната площадка и пожела ползотворна работа на екипа на Поправителния дом.

В словото си при откриването зам.-омбудсмана Диана Ковачева подчерта обединените усилия на институциите в политиката за превенция на престъпността. Тя допълни, че една добра идея е осъществена със собствен ресурс / от фонд "Затворнически дело ", а не със средства от Норвежкия механизъм, както се случва при подобни процедури. Ковачева даде висока оценка за свършената работа от правосъдното министерство и институциите, осъществили преместването на поправителния дом. Зам.-омбудсманът посочи, че най-важно е да се мисли за бъдещето на настанените в дома деца, а не само за „детството зад решетките”.

Бъдещето на децата, извършили престъпления, е особено тежка и сериозна грижа на държавата не само за времето в което изтърпяват наказанията, а и за това, какво се случва с тях след това. Те трябва да излязат от тук различни от това, което са били при идването си - категорична бе Ковачева.Тя подчерта, че въпросът за детското правосъдие трябва скоро да се облече в рамките на закон, защото сега действащото е от средата на миналия век, а 60 години са много и се касае за бъдещето на децата.

Церемонията по откриването на Поправителния дом продължи с водосвет, отслужен от свещеници на Врачанската епархия. Лентата на училищната сграда беше прерязана от зам.-министър Проданов, гл. комисар Васил Миладинов, гл. директор на ГДИН и началника на затвора във Враца, старши комисар Ангел Кабатлийски, с пожеланието капацитетът на Поправителния дом да не се запълва и младежите, извършили тежки престъпления, да са все по-малко. Гостите на тържеството разгледаха спортната площадка и сградите със спалните помещения и училището, условията, които впечатлиха всички заради приликата им с домашната среда и класните стаи извън затворническите решетки. На откриването присъстваха и магистрати от Враца, представители на общинската управа и социалните институции в града.