Областният управител Малина Николова приветства всички присъстващи и изрази увереност, че комуникационните събития допълват културния календар в малките населени места и свързват хората, традициите и културите на народите от Европа.

„За трета поредна година имаме възможността, благодарение на подобни информационни събития, да представим съхраненото културно наследство, което дава облика на България в голямото европейско семейство. Културното наследство обединява Европа чрез общите ни история и ценности. То не е просто наследство от миналото, то ни помага и да градим бъдещето“, каза при провеждането на събитията Малина Николова. Събитията започнаха с представяне на филма „Любопитни факти за страните от ЕС“, а учениците от ППМГ по интерактивен начин разказаха за дейностите по проектите и инициативите им като представители на училище - посланик на Европейския парламент.

„Днес представяме пред Вас откъс от филм, който получи първа награда от конкурс, посветен на 140 години от Освобождението на България. По този начин, ние, младите хора, искаме да покажем как виждаме съхраняването на българската идентичност“, казаха възпитаниците на ППМГ и допълниха, че успешно са представили страната ни в сферата на образованието и дигиталното обучение.

„Смятаме, че с навлизането на новите технологии, нашата история и идентичност няма да бъдат забравени, а напротив - ще бъдат предадени на поколенията. В град Тулуза, Франция, нашето училище беше единственото от България, представило свой проект и имало възможността да сподели своите идеи с други европейски страни“, споделиха още те.

По време на събитията беше представен и филмът „Враца – нашата Европа“, а учениците благодариха за възможността да споделят инициативите си по европейски проекти в читалищата в община Враца. „Читалища са нашата опора да не забравяме миналото и да се съхраним като народ, защото народ без минало е народ без бъдеще“, завършиха презентацията си Георги Игнатов и Симона Вутова.

Следващите мероприятия от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз ще се проведат в читалищата в селата Баница, Девене, Мраморен и Тишевица.