Две осмокласнички от професионалната гимназия разказаха на малчуганите за традициите и обичаите в дните преди най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. И малките, и големите момичета и момчета с нетърпение очакваха да започне най-интересната и емоционална част – боядисването на яйцата.

Домакините бяха подготвили разнообразни техники за боядисване, както и яйца от различни птици, което предизвика истински възторг у малките палавници. Инж. Цветана Ценова сладкодумно разказа за символа на червеното яйце и защо първото боядисано задължително трябва да бъде червено и поставено пред иконата.

След това с весел глъч и светнали очички, малчуганите се впуснаха в цветното приключение под вещите напътствия на каките и батковците и учителите по професионална подготовка.

Постепенно в малките ръчички засияха в многоцветни багри и първите боядисани яйца, красиво подредени в специално подготвените и богато украсени празнични плата.

По стар български обичай инж. Ценова направи кръстния знак на челцата на всички деца червено яйце, за да са здрави и щастливи през цялата година. И в духа на традицията, малкият Преслав Цветославов изпълни стихотворението „Великденски яйца”

Изненадите обаче не стигнаха до тук. „Алековци” и Светла Караджилска – ръководител на групата по „Карвинг - изкуството на красивата храна, аранжиране на маса – стил и естетика“ към проекта „Заедно за по - добро бъдеще на децата ни“, бяха подготвили изработването на специални шапчици за великденските яйца.

Щастливи и доволни от добре свършената работа и красивите великденски яйца, децата от „Мечо Пух” поздравиха своите домакини с жизнерадостна пролетна песен. От своя страна домакините ги дариха с вкусни и красиви великденски бисквити, приготвени по специална рецепта.