След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник. Според Библията на Велики четвъртък Исус Христос е бил заловен в Гетсиманската градина по време на молитва. В нощта срещу Велики четвъртък се е състояла Тайната вечеря, на която Христос предсказва смъртта си пред 12-те апостоли и казва, че един от тях ще го предаде.

След като се разделил със своите последователи, Христос отива в Гетсиманската градина, която се намира в западната част на Елеонския хълм, за да се помоли. По време на молитвата му дошъл един от неговите апостоли – Иуда, който го целунал по буза,та и така показал на скрилите се римски войници, че това е Месията. От тогава целувката на Юда е символ на предателството.

На Велики четвъртък Иисус бил заловен и изправен на съд пред Пилат Понтийски, заедно с двама разбойници. След като Йосиф Кайафа произнесъл смъртната присъда, Пилат попитал народа кого от осъдените да помилва - Иисус или разбойника Варава, тълпата избрала да бъде помилван Варава. След това Пилат символично си измил ръцете, прехвърляйки решението на народа.

В четвъртия ден от Страстната седмица по традиция се боядисват великденските яйца. Яйцата, които ще се боядисат, трябва да бъдат нечетен брой. Според българските обичаи първото яйце трябва да се боядиса от най-възрастната жена и се пази в дома до следващия Великден, за да носи здраве, щастие и късмет. С червеното яйце се рисува кръст върху челата на децата, а след това и върху останалите членове от семейството.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.

Повечето обичаи и традиции на този ден са свързани с пречистване както на тялото, така и на духа. Съществуват и много поверия, свързани с този ден.

Две храни са напълно забранени от традицията в Страстната седмица, включително и Велики четвъртък, дори и за тези, които всъщност не постят: оцетът и копривата. Когато Исус бил разпънат на кръста, той бил удрян с коприва, която жилела раните му и пръскани с оцет, за да му причинят още повече болка. Освен това преданието разказва, че когато поискал малко вода, поднесли му да пие оцет: оттук и народният обичай, който изключва двете храни от списъка на използваните през последната седмица на поста.

На Велики четвъртък жените е трябва да перат дрехи нито на ръка, нито в пералня. На Велики четвъртък се гадае какъв ще бъде сезонът:

• ако вали – времето ще е лошо до юни;

• пада сняг – чакайте горещо лято;

• поява на облаци – богата реколта;

• времето е топло – добра пролет.

Ако времето постоянно се променя, есента се очаква да бъде суха.