Учени от Лозанския университет в Швейцария са изследвали над 2000 останки и вкаменелости от животни от двете семейства.
В Северна Америка, семейство Кучета се откриват в слоевете от около 40 милиона години назад, по време на Еоцена.

Максималното си развитие и разпространение те получават около 20 милиона години назад, след което броят на видовете рязко се съкращава и измират над 40 вида от семейството - родственици и предшественици на съвременните вълци, койоти и др.

Точно тогава, от Азия в Северна Америка пристигат представители на семейство Котки. Разбира се, те не унищожават в директни сблъсъци членовете на кучешкия род, а са по-добри в лова, преследването и дебненето на плячката, за която се конкурират с тях.

Според единият от участниците в изследването, професор Даниел Силвестро от Лозанския университет, основното еволюционно преимущество на семейство котки пред вълците и техните роднини, са "сгъваемите" нокти. Изкарвайки въоръжението си само, когато това е необходимо, то (ноктите) винаги са остри и готови за действие, докато кучетата (вълците) са с по-изтъпени и по-малко опасни нокти от котешките такива.

"Основният еволюционен успех на даден вид е свързан с успешното му осигуряване с храна", добавя професорът.

Забележителното е, че оцелелите все пак видове от семейството на кучетата, са изцяло такива, които преследват плячката си, а близо 40-те изчезнали вида, без изключение, са такива, които са дебнели плячката си от засада - очевидно котките са се справили с това много по-добре от конкурентите си.

Източник: dnes.dir.bg.