Развитието по случая стигна до сформиране на специална комисия от страна на общината, която организира среща с жалбоподателите и разговоря с тях за проблема. Тя включва представители на Община Мездра, Общински съвет, Районно управление „Полиция“ и Дирекция „Социално подпомагане“ в Мездра, както и РЗИ - Враца, които обаче не присъстваха, поради епидемичната обстановка.

Хората от квартала ежедневно подават сигнали към полицията, заради битова престъпност и агресивното поведение от страна на ромските семейства и настояват за тяхното преместване.

„Има страх в хората. Събрали сме подписка от 200 човека, но те се страхуват да покажат лицата си“, каза Милена Христова.

„Няма санитарен възел, няма вода, целият им боклук отива в дерето на реката. Няма как да кажем точната им бройка, защото непрекъснато има наплив от нови хора“, добави Милена.

„В 2:00 часа минават на групи по 15-20 човека. Хората не могат да се наспят, ходят на смени на работа. Правим им забележки, а те са агресивни, пияни, дрогирани, хвърлят шишета“, коментира Николай Кънчев.

Той е потърпевш, след като опитал да им да направи забележка да не закачат детето му.

„Те се сбраха 20-30 човека със секири, с ножове, с буркани, хвърляха ги по мен. После полицаи ме задържаха и ми написаха акт за 500 лв., защото съм им направил забележка“, споделя Кънчев.

Последиците от настаняването им водят и до постоянно замърсяване на околността и увеличаване на броя на безстопанствените животни, които слизат на път E79 и създават предпоставки за ПТП, разказват жителите.

От общината твърдят, че се опитват да намерят решение. Ето какво каза и председателя на комисията и на ОбС-Мездра – Яна Нинова:

„Първо ще направим проверка на всички поставени въпроси, дали отговарят на истината. Задължително комисията ще се срещне с другата страна. Избегнахме да на правим срещата в един и същи момент, за да не се получи ескалация на напрежението. Трябва да се намери решение на проблема, който да бъде достатъчно добро и за двете страни. Няма как да се предприемат действия, които защитават едната страна и оронват правата на другата. Там има много деца, а условията наистина са ужасни. Със сигурност ще се отнесем отговорно към поставените проблеми и ще търсим най-доброто решение. В момента не мога да кажа какво би могло да бъде то, защото тепърва предстой много от институциите да се произнесат по въпроса, всяка една от тях, със своята компетентност“.

„Направихме предварителни срещи, засилихме полицейското присъствие, тук са и „Закрила на детето“. Проверяваме дали тези деца посещават училище и къде учат. Започваме същинската работа на терен, а не празно говорене“, това коментира зам.-кмета Нели Минева.

Здравният медиатор към община Мездра – Наталия Павлова каза, че дори в момента се работи по проект на „РОМАКТ“ за облагородяване на мястото, където живеят ромските семейства. Общината им помага с хранителни продукти и дрехи, със строителни материали също. Включени са и в проекти като „Топъл обяд“, обясни още Павлова.

Въпреки нейната работа, от една година насам, няма съществена промяна в начина на живот при многолюдните семейства, призна самата тя.

Комисията ще направи среща и с другата страна. След отговор от всяка една отговорна институция, ще се вземе решение по казуса, без да бъдат ощетени жителите на квартала, а след 10 ноември се очаква да има и план за разрешаване на проблема.