Конфликтната ситуация възниква след като роми се настаняват трайно в незаконни постройки на улица „Принчовец“, от което следва системно нарушаване на обществения ред. Броят на пребиваващите там се увеличава драстично през годините, не само заради техни роднини, които идват на гости за неопределено време, но и заради високата раждаемост.

За проблемите хората сигнализират още в края на 2019 г., но не получават подкрепа от институциите за решаване на проблемите.

„Шумни са, нощем не може да се спи. Ако им направим забележка стават агресивни, носят секири и ножове. Кражбите не са спирали, денонощно крадат и хората ги е страх от тях.“, това разказа Николай Кънчев.

Милена Христова, която има 11-годишна дъщеря, обясни, че не може да пусне детето си само да излиза, дори до училище.

„Не знам кой им позволи на един адрес да живеят над 60 човека. Хигиената е на нулево ниво и въпреки това да бъдат защитавани. От „Закрила на детето“ също са защитавани, при положение, че децата им излизат от контейнерите и канавките“, разказа Милена.

Освен кражбите, страдат и собствениците на автомобили, които често ги откриват с нарязани гуми. От полицията обясняват, че не могат да открият кой от всички е извършителят и така няма наказани.

Татяна Ковачева, която е учител в ОУ „Христо Ботев“ в Мездра, разказа, че част от децата са записани в училището, но не го посещават.

От страна на общината бе сформирана комисия с председател Яна Нинова и членове: зам.-кмет Нели Минева, Елена Нанова – началник отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“, Диана Павлова – гл. експерт „Устройство на територията“, Христина Чулева – гл. специалист „Придобиване и разпореждане с общинско имущество“, представители от общинския съвет – инж. Мирчо Мирчев, който е и председател на комисията по „Устройство на територията“, представители на институциите по компетентност на РУП „Полиция“ – Мездра, служители на отдел „Закрила на детето“ и на РЗИ-Враца.

Въпросът, който е поставен и от жалбоподателите е кога и как постройките могат да бъдат премахнати. По думите на Диана Павлова – гл. експерт „Устройство на територията“ строежи, които са в режим на търпимост не подлежат на премахване, въпреки че са незаконни.

Според комисията до драстични мерки, като извеждането на ромските семейства не може да се стигне, а дори да се направи, остава въпросът къде ще бъдат настанени. Ангажираните институции ще обмислят как да им бъде помогнато. Ще се проверят децата, в кое училище учат и посещават ли го изобщо, както и общото състояние на сградите и околността.

Председателят на Общински съвет-Мездра и комисията - Яна Нинова обясни, че всички институции казват, че проблема не е техен. Общината обяснява, че всичко е наред. Агенцията за социално подпомагане също казва, че няма проблем.

От комисията твърдят, че хората от другите улици не знаят какъв е проблемът и защо са подписали. Твърдението е, че той идва само от неразбирателство между две семейства.

Хората от квартала обаче обясниха, че това не е така, а потърпевши са всички.

По време на опознавателната среща членовете обсъдиха различни варианти за решаване на въпроса, без да бъдат ощетени сериозно двете страни. Те наблегнаха не на проблема отразен в жалбата, а на подпомагането и подобряването на социалните дейности при ромските семейства.

В крайна сметка комисията взе решение да отиде на място, за да се срещне с хората и да разговаря с потърпевшите. Срещата ще се проведе в понеделник (01.11.2021 г.) от 16:00 ч. в кв. Лещака.