Размерът на трудовия стаж, който се зачита по този ред, се определя в зависимост от броя и поредността на родените деца. За първо дете размерът на този трудов стаж е 12 месеца, от които 45 дни преди раждането, обясняват експерти от Министерството на труда и социалната политика.

По то­зи ред се приз­на­ва тру­дов стаж на не­ра­бо­те­щи­те же­ни - май­ки и оси­но­ви­тел­ки до 03.07.1984 г., ко­га­то бе­ше из­ме­нен и до­пъл­нен Ука­зът за на­сър­ча­ва­не на раж­да­е­мост­та (УНР). С из­ме­не­ни­е­то и до­пъл­не­ни­е­то на чл. Зж от УНР (ДВ, бр. 51 от 1984 г.) на не­ра­бо­те­щи­те же­ни-май­ки и оси­но­ви­тел­ки се приз­на­ва тру­дов стаж от да­та­та на раждане­то или да­та­та на пре­да­ва­не на де­те­то за оси­но­вя­ва­не до на­вър­ш­ва­не на 3-годиш­на­та му въз­раст.

За раз­ли­ка от нор­ма­тив­ни­те до­ку­мен­ти, дейс­т­ва­ли до то­зи момент по УНР, тру­до­вият стаж се за­чи­та (брои) от да­та­та на раж­да­не­то или от да­та­та на оси­но­вя­ва­не­то на де­те­то до на­вър­ш­ва­не на 3-го­диш­на­та му въз­раст.

В случаите когато до 3 юли 1984 г. не са из­тек­ли сро­ко­ве­те, ко­и­то се за­чи­тат за тру­дов стаж по ре­да на т. 9, ал. 4 и 5 от ПМС № 61 от 1967 г., на май­ки­те се за­чи­та тру­дов стаж до на­вър­ш­ва­не на 3-го­диш­на въз­раст на де­ца­та без пре­къс­ва­не.

То­ва са слу­ча­и­те, в ко­и­то сро­ко­ве­те по два­та нор­ма­тив­ни ак­та се зас­тъп­ват (нас­лаг­ват) без па­у­за. За деца, родени след 3.07.1984 г. на неработещите жени-майки и осиновителки се признава трудов стаж от датата на раждането или датата на предаване на детето за осиновяване до навършване на тригодишната му възраст съгласно чл. 3ж, ал. 2 от Указа за насърчаване на раждаемостта.

Зачитането на този трудов стаж се осъществява от органа, който признава права, произтичащи от трудов стаж, т.е. пред който трябва да послужи (например, ако е трудов стаж за пенсия – от териториалното поделение на Националния осигурителен институт).

Трудовият стаж се удостоверява с представянето на актовете за раждане на децата, трудовата книжка или документ, от който е видно, че през същия период лицето няма трудов стаж, признат по друг ред.