Програмата има за цел младите да направят плавен преход от образование към заетост, чрез работа в министерства, държавни агенции, областни или общински администрации, което дава възможност на младежите за реализация в родните им места. До момента заетостта по програмата продължаваше девет месеца.

Удължаването на заетостта от 9 на 12 месеца се прави, защото в хода на изпълнението на програмата е констатирано, че е необходим по-дълъг период за плавен преход. Той ще даде на младежите възможност да се запознаят с пълния годишен цикъл в работата на съответната администрация. Срокът на действие на програма "Старт в кариерата" е удължен до края на 2021 г. Тя се финансира изцяло със средства от държавния бюджет.

Според Оценката на ефекта от активната политика на пазара на труда, проведена през 2019 г., програмата е с най-висок брутен ефект от всички национални програми и мерки, което показва, че след участието си в програмата младежите много по-лесно могат да намерят работа и устойчива реализация.