Ето и текста на интервюто:

Г-н Събков, изминаха 2 години
откакто поехте управлението на Общината. Две изключително тежки години и за Общината, и за Вас. Как оценявате управлението си до този момент?

Не е редно аз да давам оценка за управлението на Общината. Мога и съм длъжен да давам отчети за изпълнението на поетите ангажименти и постигнатите резултати. В личен план работата ми е белязана от огромно напрежение, свързано с желанието ми да успеем във всяка дейност при дадените условия и обстоятелства. Това, че в голям процент успяваме да реализираме поставените цели и да отговорим адекватно на очакванията на нашите съграждани, се дължи на капацитета, знанията и уменията на колегите от общинската администрация и всички структури, свързани с нея и, разбира се, на партньорски организации, дарители и доброволци.

Кое бе най-голямото предизвикателство, с което се справихте през този период?

Постигнатата финансова стабилност не е просто счетоводно понятие, а коренна промяна в отношенията към доставчици и клиенти, политика на формиране на общинския бюджет, отговорност за придобиването и разходването на всеки лев. Приключихме 2016г. по уникален за Общината през последните 20 години начин – практически без просрочени задължения във всички звена, свързани с общинския бюджет, включително и ОП „Чистота“. Създадохме условия за реално отчитане на разходите в текущата година, с което не просто облекчихме работата на счетоводните екипи, а заработихме в режим на точност , конкретност и предвидимост. Във финансов план: оцеляхме първата година от управлението/въпреки тежкото наследство и заложените капани/, стабилизирахме се през втората година и чакаме с оптимизъм третата година. Такава, разбира се, е емоционалната оценка на постигнатото. Човек не може да не изпита гордост и удовлетворение, когато със собствени сили, идеи и упоритост е преодолял огромна трудност - погасихме стари задължения и кредити в размер на 4.2 млн.лв. Практически половината от заварените 8.5 млн. лв. в началото на мандата. На фона на скромните собствени приходи постигнатото е впечатляващо. Този успех обаче, има висока цена. Запазихме ниски нива на възнагражденията на служителите в общинска администрация, като същевременно увеличихме натоварването и отговорностите им. Ограничихме разточителните разходи и „лесните“ пари, получавани от услуги, поръчки и доставки за Общината. Разочаровахме всички, свикнали на спокоен живот, предизвикахме остри коментари и критични забележки от отстранените от общинската „хранилка“ лица и фирми. За това тяхната оценката за катастрофалното положение на Общината от гледна точка на личните им интереси и възможности за облагодетелстване е 100% вярна. Разбирам ги напълно тези хора - инстинктът им за самосъхранение и запазване на успешното за тях статукво е водещ. Усилията ми да спра източването на общинския бюджет имат не само финансов, но и емоционален резултат. Неистовият вой на „ощетените“ е сигурен знак, че работим успешно. Предимството да живеем в малък град е, че всичко за всеки се знае. Преди да заплаче някой, вече се знае дали е от шамар или от инат.

Целият текст на интервюто може да прочетете тук.