Във всички населени места на общината вече са въведени ограниченията, обявени от Националния оперативен щаб към Министерския съвет, спазват се указанията на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в област Враца, своевременно се прилагат и разпорежданията на централните държавни институции. Предприехме и допълнителни мерки, насочени към компенсиране на ограниченията за най-уязвимите социални групи, възрастните хора и др.

За съжаление, въпреки разпоредените противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на коронавируса и приетите строги санкции, нарушенията не са рядкост. От името на Община Мездра и на Общинския оперативен щаб се обръщам към вас да засилите, в рамките на своите правомощия, контрола по прилагане на извънредните мерки.

Всяко ограничение създава неудобства за гражданите и нанася икономически щети на бизнеса. Но задачата ни да опазим здравето и живота на хората ни задължава да бъдем отговорни и безкомпромисни.

Община Мездра и Общинският оперативен щаб имат готовност да ви окажат съдействие, в случаи на необходимост, от тълкуване или допълнителни указания, свързани с наложените мерки. За целта поддържаме оперативен контакт с отговорните институции за преодоляване на кризата. Ето защо, при възникване на проблемни казуси, не се колебайте да потърсите помощ от нас.

За първи път в съвременната история на България обществото ни е изправено пред такова тежко изпитание – необходимостта да се пребори с една нова и коварна болест. Затова нашата отговорност днес е по-голяма, откогато и да е било.

Убеден съм, че заедно можем да се справим с това предизвикателство – с отговорно поведение, ред и дисциплина.

ИВАН АСПАРУХОВ,

Кмет на община Мездра