Общото събрание прие отчетите за дейността на Управителния и на Контролния съвет на НСОРБ за 2022 г., Програма за дейността на Сдружението на общините през 2023 г., отчета за изпълнението на бюджета за м. г. и Бюджет 2023.

„Натрупването на множество кризи почти напълно преструктурира приоритетите в работата на общините, подчерта в отчетния доклад председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов. Резкият скок в цените на енергоносителите оказа не само сериозен натиск върху общинските бюджети, но и се очертава като трайно предизвикателство. Въпреки затрудненията от ценовия шок, ръководството на Сдружението отчита и положителния аспект на тази криза - тя провокира по-голяма активност на общините за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.”

По решение на УС с почетния знак на НСОРБ беше удостоен доскорошния ръководител на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов в знак на признателност на българските общини към неговата всеотдайна работа десетилетия наред.

В следобедната сесия на Общото събрание кметът на Мездра Иван Аспарухов взе участие в кръгла маса на тема „Финансова автономност на българските общини в съответствие с европейските практики и стандарти“. В дискусията се включиха кметове на общини от шестте района за планиране, експерти от Съвета на Европа, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, заместник-министърът на финансите Людмила Петкова и директорът на Дирекция „Финанси на общините“ Жени Начева.

Във фокуса на дискусията бяха проблемите на местното самоуправление в условията на кризи, бъдещи реформи и въпросите, свързани с финансирането на общините. Представени бяха добри практики и ефективни модели от различни европейски държави. Един от акцентите на форума бяха възможностите за участие на гражданите в процеса на вземане на решения и ролята на гражданската активност за повишаване на доверието в общините.

„Не може повече от 20 години държавата да е на бюджетен излишък, а общините - на дефицит, подчерта в изказването си Иван Аспарухов. Някъде в системата има грешка.“

Снимки: НСОРБ