© Фейсбук

Художникът споделя:"Инициативата "Творителница О'Писменехъ" е мястото, където по един развлекателен и в същото време и образователен начин, разказвам за възникването на писменостите в глобален аспект. Започвайки от праисторията, преминавайки през основните човешки цивилизации и всичко това под един общ знаменател, писмености, средствата, начините, материалите за писане през хилядолетията. Така логично достигайки до онзи възлов в историята на човечеството момент, когато Йохан Гутенберг в 15 век създава системата за тиражиран книгопечат. Успоредно с него по заслуги е и китаецът Цай Лун, който в 105 година създава метода за изработване на ръчна хартия. Днес не можем да си представим живота без тези две произведения."


Творецът разказва как може да се усвои методът за изработка на ръчна хартия. Той открива любопитен факт, който е описан в китайските анали. През 105 година китаецът Цай Лун, наблюдавайки как осите изграждат своите осилища от дървесни частици, решил да имитира природата. Взел лико от различни дървесни видове, всичко това накълцал, сварил го, получило се някаква каша, която прецедил с прясна вода след това, загребвайки със сито, тези дървесни частички се услоява на тънък слой на ситото, след това този слой притиска към памучно парче плат, след като изсъхне този слой, се отделя от плата и така се получава лист хартия. Процесът е интересен и на този метод се базира производството на хартия и до днес.

Когато Джими за първи път се опитал да направи лист хартия, опитът не бил успешен, но постепенно прави консистенцията на течността до необходимата гъстота и си подбира подходящо сито. Според художника, процесът не е толкова сложен и всеки може да го направи.

Източник: БНР