В рамките на първото издание на "Враца - книжен град" е подреден панаир на книгата, в който се включват национални и местни издателства. Книжното изложение ще е отворено за посетители до 28 септември.

Днес най-малките жители на града ще имат възможността да се запознаят с Гутенберговата преса и нейното приложение. Демонстрациите ще направи плевенският художник Деян Павлов-Джими. В 12:30 часа в читалнята на библиотеката започна семинар на тема "Пътят на книгата - от мастилницата до дисплея".

Във всяка от вечерите ще гостуват и едни от най-популярните български автори, сред които Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали и Георги Тошев. Срещите с тях са с начален час 18:00 в читалнята на Регионалната библиотека и в Кино "Метропол".

За най-малките и младежите са подготвени 5 работилници. Първата е ателие за творческо писане с гост ментори. В съботния ден съпътстваща програма ще има и в село Челопек. Тя е подготвена от Сдружение "Книгини" и ще включва две работилници - за рисувани камъни и за създаване на фигури от стари книги и списания.

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" към Общински съвет - Враца и на "Н. Алексиев 65" ЕООД.