В рамките на фестивала ще бъде обособен панаир на книгата, в който ще се включат национални и местни издателства. Изложението ще бъде открито на 26 септември от 11:00 часа и ще е отворено до 28 септември, включително, всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. Фестивалните шатри ще бъдат разположени между сградите на Община Враца и Читалище "Развитие" и ще предложат хиляди книжни заглавия.

Специално за откриването в града ще пристигне плевенският художник Деян Павлов-Джими, който през целия ден ще прави демонстрации с печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия.

На 26 септември в регионалната библиотека ще се проведе семинар на тема "Пътят на книгата - от мастилницата до дисплея". Специални гост лектори ще бъдат Александър Кръстев - създател на „Аз чета“, най-големият сайт за книги и четене в България, Александър Шпатов - писател, председател на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта „читАлнЯта“ в Градската градина на София, Дамян Дамянов - художник, който работи в областта на плаката, книгата и илюстрацията, пощенската марка, калиграфията и Спаска Тарандова - изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки - България”.

Във всяка от вечерите ще гостуват и едни от най-популярните български автори - Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали и Георги Тошев. Срещите с тях са с начален час 18;00 ч. в читалнята на Регионална библиотека.

Фестивалът е и с акцент към малките читатели и младите хора на Враца. За тях са подготвени 5 работилници. Първата е ателие за творческо писане с гост-ментори, в което по забавен начин ще бъде показано на участниците как да пишат страхотни истории и как да въздействат на аудиторията. На 27 септември с младежите ще се срещнат писателката Радостина Николова, позната на малките читатели с поредицата си „Приключенията на мотовете“, отличена с Наградата „Бисерче вълшебно” през 2014 г. и 2017 г. и журналистът Ива Антонова - кореспондент на Българското национално радио във Враца. На 28 септември /събота/ специално за ателието в града ще пристигнат представителите на Kontur Creative - студио за дизайн, предпечат и илюстрация.

В събота от 10 до 18 ч., в пространството между Община Враца и читалище „Развитие” ще бъдат отворени още 4 ателиета. Първото е за изработка на книжни послания върху тениски. Второто ще бъде архитектурна работилница „България в Европейската година на културното наследство“. Участниците ще могат да сглобяват хартиени модели в различни мащаби на българските забележителности: „Патриаршията на Царевец“, „Рилският манастир“, „Замъкът Баба Вида“, „Храм-паметник Св. Александър Невски“, „Крепост Градище край прохода Вратцата“. Третото е озаглавено „Камъче си нарисувай” и представлява работилница за рисуване върху камъни, в която ще се изписват буквите на глаголица. Участниците ще могат да се включват в ателиетата през целия ден. За най-малките ще бъде подготвено и място за рисуване на приказни герои.

В съботния ден съпътстваща програма ще има и в село Челопек. Тя е подготвена от Сдружение "Книгини' и ще включва две работилници - за рисувани камъни и за създаване на фигури от стари книги и списания.