Областният управител на Монтана Росен Белчев припомни, че още през 2010 г. областите Монтана и Пирот са подписали споразумение за изграждане на граничен пункт, което се подновява всяка година. Той посочи, че преди пет години броят на българите, пътували до Сърбия, е бил 40 000 души, а на сърбите, посетили България - 70 000 души. За миналата година цифрите са 420 000 и 500 000 души. Ето защо нуждата от допълнителен граничен пункт между двете страни е голяма, смята Росен Белчев.

Огнян Златев заяви, че финансовите средства за свързаност са вече определени от Европейския съюз и това дава шанс на проекта за ГКПП в областите Монтана и Пирот, но уточни, че е необходима много работа от българска и сръбска страна. Всички участници в срещата се обединиха около мнeнието, че нов граничен пункт ще раздвижи икономиката в двата съседни региона и ще даде шанс за развитие на туризма.

Очаква се новият граничен пункт да бъде в местността "Каца камък" в Стара планина в община Георги Дамяново, където някога българи и сърби са правили събори на дружбата или в съседната община Чипровци.