© Община Монтана

Йович изрази съжалението си, че заради COVID пандемията досега не е имал възможност да пътува в страната. В Монтана той се срещна с кмета Златко Живков и зам.-кмета Тихомир Антонов. В разговора кметът Живков представи дългогодишното сътрудничество на общината с трите сръбски общини Пирот, Медиана-Ниш и Враня.

„Монтана и Пирот” са лидери в европейската програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия с 12 изпълнени проекта през последното десетилетие”, заяви Живков.

От своя страна посланик Йович заяви, че сръбското посолство в България ще обърне особено внимание на Северозападна България, защото този край има голям потенциал и същите трудности в демографското и икономическото развитие, каквито имат сръбските райони, граничещи с него. Дипломатът съобщи, че до края на годината ще бъде открито почетно консулство в Благоевград, което ще работи за развитието на българо-сръбските проекти в районите по западната ни граница.

„Това е второто почетно консулство след Пловдив, което ще открием и това е ясен знак, че сме отворени, искаме да сме наистина братя, приятели и да работим заедно”, заяви Йович.