С присъствието си, съпричаност към популяризаторската дейност на архива и преклонение към подвига на българския воин, изразиха Цветко Цветков – зам. областен управител на област Монтана; Нели Василева – гл. експерт в Дирекция „Хуматирани дейности” в Община – Монтана; директорите на Регионален исторически музей – Монтана и Исторически музей – Лом; представители на държавни и общински институции; краеведи и граждани от Монтана.

Ангелина Емилова, началник на Държавен архив – Монтана приветства гостите, а старши експерт Мариан Замфиров представи самата изложба.

На 12 табла са експонирани 74 документа, от които 37 броя снимки. В изложбата са включени 41 документа от фондовия комплекс на ДА – Монтана; един от ЦДА София; 4 от ДА – Пловдив; 1 от ДА – Шумен; 10 от Исторически музей – Лом, 1 от НВИМ и 13 от блог „Стара София”.

Най-ценни от историческа гледна точка са трите уникални дневника на участници във войната, които разкриват човешката гледна точка за войната, една по-различна гледна точка от официалната пропаганда. Интерес предизвикват и документите на Фердинандското градско общинско управление за организиране на военновременния живот в общината. Показани са и документи за мобилизацията, списъци на наборници, наряди за реквизиции, както и документи, свързани с кампании за благотворителност за фронтоваците и техните семейства. Експонирани са списъци на отличилите се доброволци от македоно-одринското опълчение, зачислени към 8-ми приморски полк и част от списъци на загиналите във войната от нашия край.

В изложбата могат да се видят и болнични листове на ранени войници в сраженията за Люлебургас, както и документи, свързани с безследно изчезнали бойци по време на войната; удостоверения за участие във Балканската война и др.

Спомоществувател на изложбата е проф. Иван Гаврилов – достоен наследник на старши подофицер Марко Лазаров Качов (Митриков) от с. Василовци, участник в Балканската война, а по-късно загинал в Първата световна война. Държавен архив – Монтана е безкрайно благодарен на професор Гаврилов за неговия дарителски жест!