Съдебната сага започна на 22-ри май, когато не беше даден ход на въззивното дело. Тогава съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която да удостовери страда ли Стефанов от посочено в мотивите му заболяване, което по Кодекса на труда го защитава от уволнение. На следващото съдебно заседание /на 22-ри юни/ медицински експерт не се яви в съда и делото беше отложено за 3-ти юли. Как е преминало то, за MediaNevs обясни Даниела Хитова, изпълняваща длъжността „Връзки с обществеността” към Окръжен съд Враца:

„По време на заседанието бе приета назначената от съда и изготвена съдебно-медицинска експертиза. Съдът изслуша становището и допълнителните разяснения на вещото лице и счете, че експертизата в достатъчна степен изяснява спорния въпрос за здравословното състояние на въззиваемия. Съдът остави без уважение исканията на Министерството на културата за изслушване на нова съдебно-медицинска експертиза и на защитата, за допълнително становище от същото вещо лице, след провеждане на ново медицинско изследване на неговия подзащитен. Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и ще се произнесе с решение в законния срок”- обясни пресаташето на съдебната институция.

На основание Закона, въззивният съд разглежда подобни жалби в открито заседание, събира доказателства, изслушва страните и остава в сила /потвърждава/ или отменя изцяло, или частично постановеното решение. Ако отмени решението, съдът решава делото по същество. Ще отмени ли съдът във Враца решението на Районен съд Мездра, или ще го потвърди? Това ще стане ясно в началото на август, когато изтича законовия срока в който съдът трябва да се произнесе.