© илюстративна

Два са тежките инцидента, завършили с фатален край, уточни директорът инж. Димитър Петров:

"Тежките инциденти свързани с изпълнение на трудовата дейност през 2021 година са два, като и двата не са обявени за трудови злополуки, тъй като няма трудови правоотношения с пострадалите лица, но за единия от инцидентите ние сме обявили трудово правоотношение като Инспекция по труда. Това е в нашите правомощия и НОИ все още работят по въпроса да разследват и не са се произнесли с краен резултат, дали злополуката е трудова."

Инцидентът е станал в машиностроително предприятие в област Монтана.

"Но след това от съобщението за смърт и от протокола за аутопсия установихме, че е електро травма и лицето, което е починало се оказа, че няма трудов договор с това предприятие, в което е работило. Нашите правомощия са да обявим трудов договор с деня на инцидента и след това работодателя го прекратява, но вече лицето има статута на осигурен и може да бъде обявено за трудова злополука. Ние сме го обявили. Констатирали сме, че това е нарушение, че е без договор. Съставили сме съответните актове и в момента сме в процес на съдебни действия.", добави инж. Петров.

В последните години броя на трудовите злополуки се запазва, като за 2020 година те са били 20, с една по-малко от предходната година, допълни инж. Петров