От общо регистрираните злополуки 48 са по време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършвана в интерес на предприятието. Инспекцията по труда е извършила шест проверки за разследване на станали трудови злополуки и една проверка за разследване на професионално заболяване.

Най-голям брой трудови злополуки са регистрирани в икономически дейности „Държавно управление” - 16 бр.; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 6 бр.; „Образование” - 5 бр.; „Сухопътен транспорт” - 3 бр.; „Производство на хранителни продукти” - 4 бр.; „Строителство” - 2 бр.; „Хуманно здравеопазване" - 2 бр.; „Събиране и обезвреждане на отпадъци” - 2 бр. и др.

Румен Младенов обясни, че анализът на данните от разследваните злополуки показва, че основните причини, довели до възникването им се запазват от предходни периоди. Не се спазват правилата за безопасност и здраве при работа, нарушават се технологичните изисквания при извършване на определени работни операции, лоша организация на работното място, незадоволителна квалификация на работещите поради голямо текучество, несъобразени действия и проява на излишна самоувереност. На места съществуват недостатъчно осигурени организационно-технически мероприятия, координация за безопасна работа и занижена взискателност от страна на работодателите и преките ръководители към нарушителите на правилата за безопасен труд.