Помещението за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, е изградено от правосъдното ведомство с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца” по Тематичен фонд „Сигурност”. Партньор по проекта са Община Враца, Окръжният съд и Районният съд в града – съобщи председателят на Окръжния съд, Надя Пеловска, която ще бъде сред официалните гости на събитието.

От години в България се работи за промяна на практиката за изслушване на деца и привеждането й в съответствие с изискванията на международните правни актове, по които България е страна. Целите на една такава практика са да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят неговите права и най-добър интерес, като в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай, за да може да се приложи ефективно правосъдие.

"Сините стаи' позволяват провеждането на разпит от обучен специалист в щадяща атмосфера, в присъствието на всички предвидени участници за съответния етап на наказателното производство. Детето и интервюиращият се намират в специално оборудвано помещение, което е отделено с венецианско огледало от помещението, в което се намират всички предвидени за съответната фаза на производството участници. Лицата зад стъклото могат да задават въпроси на детето посредством интервюиращия, който носи слушалка и микрофон. На разпита се прави запис, който в последствие може да се използва в съда.

"Синята стая“ във Враца се намира на ул. "Козлодуйски бряг" № 7, срещу езиковата гимназия "Йоан Екзарх".