Съдия Надя Пеловска-Председател на Окръжен съд-Враца
Съдия Надя Пеловска-Председател на Окръжен съд-Враца

От постъпилите 40 броя наказателни от общ характер дела, с определение от разпоредително заседание са прекратени и върнати за доразследване на прокуратурата 6 броя. С влезли в сила присъдиса осъдени 43 лица. През изминалата година пред магистратите са стояли за разглеждане 1709 дела, от които са останали несвършени 203 броя. Приключилите дела са 1506 , като в срок до три месеца са приключени 91% от тях. Висока оценка за работата на Окръжния съд даде Даниела Дончева, председател на Апелативен съд – София и официален гост на отчета на врачанските магистрати.

След отчета говорителят на Окръжния съд, съдия Снежана Наумова разясни пред журналисти, че Инспекторатът на ВСС е извършил три проверки по сигнали. Два от тях са подадени от един и същи гражданин , третият от Търговски дружество за дело по несъстоятелност. За този сигнал инспектората е изискал подробна справка и проверката е приключила с изразено писмено становище за неоснователност на жалбата и за липса на допуснати нарушения по образуване и разпределение на делото и сроковете по произнасянето.

Двата сигнала внесени от гражданина касаят негови твърдения за бавно разглеждане на негово гражданско дело. Дадено е становище за пълна неоснователност на сигналите и случаят е окачествен като, злоупотреба спрямо искания и жалби, системно неизпълнение на давани указания от съда и водене на дело без консултации и помощ на адвокат.

Съдия Наумова уточни, че през миналата година общият брой разрешения за употреба на СРС-та е бил 17 и са постановени 4 отказа. Исканията са били за 12 лица и един обект. Говорителят на съда заяви, че магистратите в Окръжният съд смятат, че независимо от последните изменение на Наказателно процесуалния кодекс не се предоставя достатъчно ефективен процесуален инструментариум, които да осигури бързото и безпрепятствено разглеждане на наказателните дела, чрез дисциплинирането на участниците в тях.

За MediaNews съдия Наумова обясни, че и в Районен съд Мездра е имало проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Констатирано, че не са допуснати твърдените в жалбата нарушения на образуването и движението на делото.