Разговорът с децата започва само след предварителна подготовка, дават им се лист и боички да рисуват, предразполага ги психолог. Обикновено им е трудно да разкажат за ужаса от преживяното сексуално насилие, затова използват терапевтични специализирани кукли от женски и мъжки пол за децата в по- ранна възраст. Насилието е феномен, особено в малките населени места е често срещано явление, каза Милен Гечовски от УНИЦЕФ. Терапевт идва от столицата, за да работи с децата, преживели сексуално насилие в миналото. Специалистите винаги се стремят детето да остане в биологична среда или при родителя, при който ще бъде в безопасност.

Детският център за застъпничество и подкрепа Зона Закрила е създаден със съдействието на УНИЦЕФ. Тук се предоставя цялостна подкрепа на деца, пострадали от насилие или свидетели на престъпление и техните семейства - от медицински преглед, през психологическа подкрепа, до представителство при участие на децата в съдебни и административни процедури. Зона Закрила работи с всички форми и случаи на насилие над деца и техните семейства, като обхваща както деца жертви на насилие, извършено в миналото, така и случаи на актуално насилие. Предлага и правно придружаване на пострадалия родител, за да осигури на детето семейна среда без насилие. Една от основните дейности е консултация с психолог. Юрист изготвя съвсем безплатно молбите за районния съд. Екипът осигурява и медицинска помощ и подкрепа.

Специалистите съдействат и придружава жертвите на домашно насилие до монтанската болница и изготвят медицинската експертиза, необходима по Закона за домашното насилие. Няма лесен случай на домашно насилие, смята и юристът Петко Петков. Той увери, че подкрепят жени , жертви на домашен побой с вече пълнолетни деца. Тенденцията е на увеличение на случаите на домашно насилие в Северозапада, смята Илина Гечовска. Причините са безработица, мизерия, липсата на подходящо възпитание и образованост, липсата на морал и етични форми на поведение. По-голяма част от насилниците също са били жертва на насилие и така се получава омагьосан кръг, предизвикателство за социалните работници.

Центърът предоставя защитено и удобно пространство за среща с професионалистите, които оказват подкрепа, което намалява чувството на страх и тревожност в детето и прави по-пълноценно включването му в процеса на планиране и последваща работа за възстановяване от травмата. Подкрепата и застъпничеството за децата и техните семейства са по време на целия процес- от започване на работата по случай и разследването до приключване на съдебния процес.