Държавното обвинение беше поискало на Веселин Георгиев да бъде наложено наказание от 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Пред съда Георгиев бе призован да отговаря за престъпление по служба за близо 100 000 лева от сключени договори с 5 юридически лица. Те са били сключени през 2006 г. докато е бил шеф на Изпълнителна агенция „Пътища”. Софийски градски съд обаче прецени преди време, че той имал правомощия да сключи тези договори.

Така подсъдимият Георгиев беше признат за невиновен по престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и възложител на обществени поръчки. Софийският апелативен съд я потвърди присъдата „невинен” окончателно.

Двата съдебни състава оправдаха Георгиев, защото приеха, че той не се е явявал възложител на поръчките към фирми на братята му, а такива са били областните пътни управления, които са сключвали договорите. Тоест, след като пътната агенция и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица.

Изненадваща ли е оправдателната присъда? Знаем, че със сигурност съдът я е произнесъл съобразявайки се с това, че „Законът е над всичко и над всеки”. Ние от медиите, не знаем колко осъдителни присъди има за обвинени в „престъпление по служба”. Оправдани присъди обаче има много във връзка с този текст от Наказателния кодекс.

В крайно сметка в Решението от 17.08.2016 г. пише: „Остава в сила решение № 456 от 23.12.2015 г. на Софийския апелативен съд по в. н. о. х. д. № 943/2015 г. Настоящото решение не подлежи на обжалване.”