Специален гост на занятието бе акушерката Цветанка Йорданова от МБАЛ „Вита”, която разказа на децата за професията „акушер”, за отговорността, за грижите и любовта на тези, които помагат на новия живот да поздрави света. Йорданова припомни на своите малки слушатели, че професията на акушерката е една от най-старите в света, а в далечното вече минало жените, които помагали на младите майки да родят своите деца, се наричали „баби”, независимо от възрастта си, а самите действия около раждането – бабуване.

След интересното представяне на тази благородна и високоотговорна професия, Цветанка Йорданова представи пред децата кратък анимиран филм за раждането на живота. Тя обясни на децата колко много болка и в същото време любов, изпитва и понася майката, докато се роди новият живот, заради което те трябва да уважават и обичат безрезервно своите майки.

От своя страна четвъртокласниците бяха подготвили своеобразен поздрав към своята гостенка и представиха народната традиция за почитане на бабата акушерка от младите жени родилки и млади майки. Те наричаха и благославяха, разказаха поверия и поличби, играха хоро.

С особено внимание децата наблюдаваха как преди да се появят памперсите са повивани новородените бебета, демонстрирано от опитните ръце на акушерката.

След края на срещата децата благодариха и поднесоха цветя на своята гостенка, класният им ръководител Марияна Стаменова изрази своето удовлетворение от взаимната работа и с Цветанка Йорданова, и с екипа на читалищната библиотека. Тя подчерта, че най-ценното нещо на света е животът, защото идва с много болка, и трябва да се цени.