Общата сума на наложени санкции и суми за възстановяване от лечебните заведения е в размер на 29 414 374 лева, каза министър Ананиев.

За 2017-ра те трябва да върнат на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) 9 608 638 лева. Наложената им санкция за 2018 г. е 11 715 399 лева, а към 30 септември м.г. те са в размер на 8 090 337 лева.

Заповедта на касата за глобите е издадена след проверка на бившата Изпълнителна агенция „Медицински одит“, която вече прерастна в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. По случаите е работила Върховната касационна прокуратура и Главната дирекция „Национална полиция“. По случаите са проведени 4- тома от копия на договори. Те се отнасят до 25 лечебни заведения в 14 области на страната на страната.

НЗОК ще спести 57 млн. лева от първия електронен търг за онколекарствата за болниците, който е завършил в четвъртък, съобщи още здравният министър Кирил Ананиев, като заяви, че процедурата е преминала успешно.

По първоначалните спецификации, стойността на лекарствата щеше да достигне на базата на този търг около 1, 280 млрд. След провеждането на търга бяха намалени тези средства с 57 млн. лева. Това е икономия за бюджета на касата.

Това правителство създаде и проведе електронен търг, една мечта на доста други правителства, заяви министър Ананиев.

Той уточни, че в търга са се включили от държавните болници, общинските и тези със смесено участие. Ананиев изрази надежда, че скоро ще могат да се включват и частните болници и припомни за законодателната инициатива, която самият той лансира след скандала с лекарствата, заплащани на различни цени в частните и държавните болници. По думите му именно участието и на частните болници в такива търгове ще ограничи тези случаи.