© СЗДП-Враца

На церемонията присъства и целия екип от горски служители, участвали в изграждането на съоръжението. Направени са уреди и приспособления за тренировки на кучетата – тунели, слалом, греди, естакади, шайби, люлка. Екипът на горското стопанство е облагородил и терена с 200 растения. Засадени са яворови, ясенови, липови и елови дръвчета, допълват от институцията. Около и в съоръжението са поставени специални кошчета за отпадъци и за кучешки екскременти. За стопаните на домашните любимци са поставени пейки за отдих.

Кучешкият парк се намира в рамките на лесопарк „Турлата“. Площта на парка е около четири декара. Обособени са две зони – за малки и за големи породи кучета. Двете части на парка са разделени от мрежа и съответните оградни врати за всяка зона. Паркът дава възможност домашните любимци спокойно да играят и да се разхождат със своите стопани.

Идеята за изграждането на съоръжението се ражда спонтанно след реализиране на друга една идея за предоставяне на място за децата на Троян за игри и отдих, близко до природата и до стадиона , а именно лесопарк „Турлата“, който бе открит през 2022г. Наред с децата, вече и техните домашни любимци – кучетата, ще могат да прекарват приятно в непосредствена близост до лесопарка. Кметът на Троян припомни, че идеята се реализира в синхрон със стратегията на Европейския съюз „Единно здраве“, която предполага хората, животните и природата да бъдат в хармония. Г-жа Донка Михайлова отправи специални благодарности към инж. Милко Станчев и на горските служители за вложената фантазия и любов в изграждането на кучешкия парк, който ще бъде обезопасен и с видеонаблюдение.

„За подобни неща идеята дойде преди 5-6 години“, сподели директорът на Горското стопанство. Инж. Станчев припомни, че тя започва с изграждането на мини дендрариум, където инж. Станислава Багарова от ДГС Троян редовно провежда занимания по Горска педагогика с деца сред природата. Съвсем наскоро в лесопарка за образователни цели бе изградена и класна стая на открито. „След като видяхме, че хората харесват подобни неща- с пейки и с озеленяване, решихме да направим подобни на всички посещавани туристически обекти в община Троян“. Инж. Милко Станчев отличи всички горски служители, дали своя принос кучешкият парк да стане реалност и изброи техните имена.

След края на церемонията по откриване, бе извършена демонстрация на техники от обучените кучета с водачи от Планинска спасителна служба град Троян – от кучето Берго и Минко Панчев и кучето Ерос с водач Тихомир Нешев.


Източник: СЗДП-Враца