София Узунова всяка година прави профилактичните си прегледи. Казва, че така дори да има проблем със здравето го открива навреме и си спестява редица усложнения: "Мъжът ми изобщо не ходи и сега закъса и не може да се оправи още, а аз всяка година си ходя."

Много българи обаче не мислят като София и търсят медицинска помощ само когато се наложи. "Ние не сме много постоянни да ви кажа, просто не искаме да правим много прегледи, само кръвни картини и това, само кога нещо ни заболи, нещо по-сериозно."

Едва 30 процента от пациентите на доктор Венцислав Даскалов са посетили кабинета му и са направили задължителните профилактични прегледи, въпреки че за пропускането им законът е предвидил и санкции.

При първо нарушение те са от 50 до 100 лева, а при второ стигат до 300 лева.

"Кой точно налага глобите и по какъв механизъм и това увисна във въздуха, нито един човек до сега няма глобен за това, иначе го има като текст, че всеки пациент, всеки гражданин е длъжен веднъж в годината да си прави профилактичен преглед", обясни д-р Венцислав Даскалов пред БНТ.

Регионалните здравни инспекции би трябвало да глобяват при неявяване на преглед, но в момента липсва подробно разписан механизъм как да се установяват нарушителите, уточнява медикът. А общопрактикуващите лекари не са длъжни да напомнят на пациентите си, че е време да се явят на преглед. И според д-р Даскалов това би затруднило работата им.