© БЧК

Самотно живеещите с увреждания или заболявания възрастни от общините Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина, Видин, Монтана, Белоградчик ще носят електронни гривни с датчици и кол център във Враца ще следи показанията, обясниха проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов“ и д-р Надежда Тодоровска от Българския червен кръст.

"При всяка необходимост специалист от здравни грижи взима отношение, казва на еди кой си адрес, при еди кой си номер пациент или възрастен пациент имаме еди какъв си проблем. Веднага екип отива на място", разказа проф. Балтов.

"В тази - гривна да я наречем, има датчик за падане. Знаете, че при възрастните хора едно от нещата, което е най-опасно за тях, е да паднат и да останат, както са сами живеещи в къщите си. Тези устройства ще им подсказват кога да си вземат и лекарствата", обясни д-р Тодоровска.

"В тях ще има и паник бутон. Ако този възрастен човек не се чувства добре, той натиска бутона, което означава, че сигналът веднага отива в кол центъра и означава, че той иска помощ", допълни председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

При нужда ползвателите на услугата ще могат да се лекуват в "Пирогов". Кол центърът на спешната болница ще е свързан с този във Враца.

Ще бъдат разкрити 80 нови работни места за медицински сестри, социални работници, оператори. След четири години, при доказана ефективност, тази услуга ще се поеме като финансиране от държавата.