Специализираното звено антикорупция внесе обвинителен акт в Окръжен съд - Враца срещу двамата в средата на април миналата година. От Специализираната прокуратура припомнят, че през 2015 г. Николай Кюпарски в качеството си на старши инспектор имал право да изготвя и внася становища в Комисията към затвора за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа.

Злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов, Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях сумата от 3 000 лв., за да предприеме действия за включване на затворника в работните групи, с което се намалява присъдата. Сумата била преведена по сметка на бившия затворник Борисов чрез системата за бързи разплащания "Изипей“. Той изтеглил парите и ги предал на Кюпарски.

Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода сумата от 1500 лв. - отново, за да изготви становище за започване на работа на затворника и за пускането му в отпуск. Този път Кюпарски помолил свой близък да осъществи контакти с роднините на осъденото лице. Парите били преведени отново чрез „Изипей“. Сумата от 3 000 лв. била изтеглени и предадена на Кюпарски.

От пресцентъра на Специализираната прокуратура уточняват, че двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.