На 8 юни ни напусна големият български поет, публицист и общественик Евтим Евтимов.

Евтим Евтимов е роден на 28 октомври 1933 г. в Петрич. През 1952 г. завършва Института за начални учители в родния си град. Работи като учител 10 години. През 1951 г. във вестник „Пиринско дело" е отпечатано първото му стихотворение.

От 1953 г. сътрудничи активно на периодичния печат. Работи като програмен ръководител на радиото в Петрич, като секретар на градското читалище. След това, до 1984 г., е завеждащ отдел „Поезия" и директор на Издателство „Народна младеж". Едновременно с това до 1975 г. е зам.-главен редактор на списание „Пламък". Бил е главен редактор на вестник „Литературен фронт" и на списание „Родолюбие".

Евтим Евтимов е един от най-популярните български поети, един от най-обичаните и търсени автори. Той посвети едни от първите си стихове на Отечеството, на България. В любовната лирика следва традициите на Яворов и Дебелянов. Написа вдъхновени стихове за българската природа. Съавтор е на Тончо Русев в повече от 100 песни. "Горчиво вино", "Обич за обич", "Грешница на любовта" и десетки други остават любими на няколко поколения.

Поклонението ще се извърши на 10 юни (петък) от 11.00 часа във фоайето на Народния театър „Иван Вазов".