Изходна точка за достигане до първата цел - хижа "Рай" (1430 м), е красивата местност "Паниците", която се намира на около 4 км от гр. Калофер. Изкачването започва с голям наклон, който минава през вековна букова гора. Излизайки от гористата местност, групата достигна до входа на Национален парк "Централен Балкан". Последва много приятно ходене през местността "Параджишка поляна" (1100 м), след това навлязохме отново в божествена широколистна гора, преминахме в подножието на връх Малък Купен (2101 м), откъдето се откри невероятна гледка към водопада "Райското пръскало".

Достигайки до хижа "Рай", поехме глътка въздух и се отправихме на кратка разходка до "Райското пръскало" (124,5 м) - най-високия постоянен водопад на Балканския полуостров, разположен в подножието на вр. Ботев. Пленени от неземната красота, всички бързо забравиха умората и запечатаха в снимки водопада, цветята, приятелството. Незабравима бе и вечерта, прекарана под звездното небе в сладки приказки и закачки.

На другия ден рано сутринта, с тежки раници на гърба, започна най-шеметната част от туристическия маршрут - преход по известната Тарзанова пътека, при който трябваше да преодолеем денивелация от 952 м от х. "Рай" до вр. Ботев, с дължина 4.54 км. В началото пътят е с променлив наклон, но след това бързо започва да се вие най-стръмната част от прехода. Това е единственият начин да се преодолеят Райските скали, тъй като пътеката на места е почти отвесна, но по протежението ѝ е изградено обезопасително метално въже.

В един момент се показва първенецът на Стара планина, виждат се кулите на вр. Ботев, но те сякаш са мираж. Колкото повече се наближава върхът, толкова по-далеч остава!

Следва най-трудната част от маршрута - безкрайно катерене по тревист хълм със странен наклон. И най-сетне достигнахме връх Ботев, смятан за най-трудния туристически маршрут у нас!

След кратка почивка и снимки, последва стръмно спускане към заслон "Ботев". Там групата се нахрани блажено с най-вкусния боб, който някога човек може да е опитвал. Последва дълго спускане по северните склонове към хижа "Плевен" и след 9-часов планински преход от х. "Рай" до х. "Плевен", през вр. Ботев, преходът завърши благополучно с много запомнящи се моменти пред величието на Балкана и неговата неописуема красота. Както подобава, всичко приключи с лудешки купон в хижа "Плевен", с поглед, отправен към светлините на нощен Ботев.

На третия ден, след около едночасов преход, достигнахме последната точка от северната част на маршрута - гр. Априлци.

Само две седмици по-късно - на 21 септември, група от 28 туристи от Мездра, Враца и Роман покори и първенеца на Чипровската планина - връх Миджур (2169 м), в западния дял на Стара планина. За целта избрахме традиционния маршрут от хижа "Миджур" до пирамида 333 на границата между България и Сърбия, който обаче на места е физически доста тежичък. Дължината му е 7 километра, а общата денивелация, спрямо изходната точка - х. ”Миджур”, е 1356 м.

Цялата група изказва специални благодарности на организатора на туристически преход до връх Ботев - прокурор Евтим Евтимов, на доайена на мездренските туристи - 75-годиния Борислав Леонкев-Бочи за ценните съвети, дадени ни преди изкачването, както и на Тодор Начев-Тошето (фирма "Сахара Транс"), който осъществи превоза ни до гр. Калофер и обратно до гр. Мездра от гр. Априлци.

Габриела Недкова