Светата Четиридесетница устремено ни приближава до своя естествен завършек - Великия ден на Христовото Възкресение, до Празника на всички празници – Господнята Пасха.Целият духовен поход на поста преминава през различните събития, едно от които е и празникът Благовещение.Получаването на тази вест е началото на спасението на падналото човечество. Това реално историческо събитие се осъществява чрез срещата на момичето, живеещо в благочестие и любов към Бога, и Божия небесен пратеник. Вселенска среща, коятоe изпитанието за човешкия дух в лицето на девицата, пренебрегнала собствената, лична воля, за да се постави в служение на Бога и цялото човечество. Тази изповед, изречена в смиреност: „Ето рабинята Господня, нека ми бъде по думата ти.“ (Лук. 1:38), преобърна историята на света и даде възможност за вечност на цялото човечество. Бъдещата Богородица показа своята готовност да бъде Вместилището на Невместимия Бог. Женската природа прие чрез тайнството на майчинството да доведе при нас Богочовека, слял Се с нашата природа и дарил ни Своята любов.

Затова в днешния ден, заедно с дивното събитие на светлия празник, ние величаем и подвига на майката. Във всяка една майка се отобразява образа на Света Богородица, защото Мария стана майка на цялото човечество. Нашата Владичица е пример за всички нас, които живеем в Църквата Христова и изпитваме нейната любов и топла молитва, с която изпросва от своя Син и наш Бог закрила за цялото човечество.

Днес величаем женската природа, този „по-слаб съсъд“, както го зове св. ап. Петър (1Петр.3:7), който в историята на Църквата показа своята силна вяра. Жените Мироносици бяха първите, които видяха възкръсналия Христос, а през целия Му земен път Го следваха всеотдайно в служението си към Него. Чрез вярата и благочестието на жените, Спасителят показа своите чудеса и разкри истините на живота, които водят към Бога. Разкри голямата, силна любов на неговите следовнички, понесли мъката, страданието, а после и радостта на Разпнатия Бог.

В празничния ден на Благовещението ние възторжено ще кажем: Бъдете благословени всички майки, които дарявате с любов вашите деца! Вие, учителки на вярата, които закърмяте децата си с истините Христови! Бъдете благословени вие, съпруги, които градите малката Църква във вашите семейства, като отдаватетолкова много обич и труд на всички около вас! Бъдете благословени и вие, бъдещи майки, и не забравяйте словата на св. ап. Павел, че „жената ще се спаси чрез раждане на деца“ (1Тим.2:15)! Дарявайте Църквата ни и Родината с достойни българчета, за да са светли бъднините ни!

Бъдете благословени всички вие, които търсите нашия Спасител, за да покажете в този свят, чрез любовта си, Божия образ и майчинския подвиг на светата Владичица Богородица, като постоянно го преобразявате чрез добрините си!

Честито Благовещение! За много и благословени години!

Врачански митрополит Григорий