Възлюбени в Господа чеда на богохранимата ни Врачанска епархия,

Слава Богу, и тази година достигнахме до светлата Пасхална нощ, когато от хладния гроб възкръсна Онзи, Който държи цялото творение и със смъртта Си потъпка смъртта и дари живот. Извървяхме пътя през духовната пустиня – Великия пост. Прославихме вярата „веднъж завинаги предадена на светиите” (Иуда 1:3), която е най-чистото и свято нещо в живота ни. Отдадохме почит на свети Григорий Палама – проповедника на благодатта. В средата на поста въздигнахме св. Кръст, по примера на древните, когато преминаха през пустинята. Поучихме се от преподобния Синайски монах Йоан, автор на „Лествицата”, който ни каза, че всеки един от нас трябва да изкачи своята стълба, за да постигне спасение. Видяхме образа на грешницата и силата на покаянието в лицето на преп. Мария Египетска. Бяхме с онези, които посрещнаха Спасителя с възторжени викове и върбови клонки в Йерусалим, но и с тези, които Го предадоха и разпънаха. И така достигнахме до славния ден на Христовото Възкресение – началото и края на нашата вяра, което и ние очакваме да получим в съдния ден!

Пасхалната нощ е ярко свидетелство за Възкресението на Богочовека Христос! Тя утвърждава победата над временното и отваря дверите към вечното. Това е нощта, която всяка година ни напомня истината, че Христос е жив и е с нас, и единствено чрез вярата в Него живеем пълноценно. От хладния каменен гроб изгря нетворна светлина, която освети, просвети и промени човечеството. Вестта за празния гроб огласи всички краища на света и му даде ново начало.

Затова, възлюбени братя и сестри, нека носим в сърцата и умовете си заветната истина, че без смърт няма възкресение. Без покаяние и отхвърляне на греха няма спасение! Нека помним труда, който положихме, преминавайки по пътя на поста, и се постараем да запазим в сърцата си за дълго плодовете, които придобихме от въздържанието, търпението и молитвата. Постът свърши, но времето за покаяние – не, защото ние непрекъснато се сражаваме на полето на невидимата духовна борба.

Времето, в което Бог е благословил да живеем, е сложно и ежедневно изпитва съвестта ни! Непрекъснато трябва да правим избор и нека той да бъде в полза на добротворството, състраданието и любовта, за да е жива в нас надеждата за спасение. Нека не преставаме да се молим за мир по света и за вразумяване и смекчаване сърцата на тези, от които зависи неговото възстановяване!

Всесърдечно поздравявам всички вас, наши духовни чеда в пределите на Врачанската епархия, с празника на светлото Христово Възкресение! Нека Христовата любов и Неговата саможертва ни послужат за образец, който да следваме и прилагаме всекидневно в живота си! Истински Христови следовници ще бъдем само, ако не преставаме, чрез делата си, да проявяваме любов, съпричастност и грижа към човека до нас, като му простим всичко и го прегърнем братски, „заради Възкресението”!

Благодатта на Възкръсналия Спасител Иисус Христос и Неговата велика милост да бъдат с вас и вашите семейства! Нека Той да укрепва силите ви за изпълняване на евангелските заповеди, за да достигнем до деня, в който „никога няма да се стъмни” – Деня на вечната Пасха в Божието царство!

„ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”

„ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!”

С пасхално благословение,

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ