В ранното утро на първия ден от седмицата с радост в сърцата и с трепет в душите чрез ангелската вест: „Христос Воскресе”, посрещаме възкръсналия от мъртвите Христос Господ! Всеки ден и час от нашия живот ние възпяваме Неговото възкресение и Му възлагаме цялата си вяра и надежда, доверие и упование. Без Христос, без чудото на славното Му Възкресение, животът ни би бил погълнат от бездната на безнадеждността. Ние не бихме познали Бога и Неговите дела, както и божествения Му промисъл и спасителни заповеди.

Чрез Своето Възкресение Господ утвърди живота и Го благослови за преуспяване във вяра, любов, мир, надежда, за благоденствен живот на земята и душевно спасение на небето. Затова на този светъл и велик Празник светата Църква ни призовава да благодарим и духовно да се веселим, като пеем: „Тоя ден е Господ сътворил, да се зарадваме и да се развеселим в него” (Пс. 117:24). Христовото Възкресение е тържество на благодатната и нескончаема радост, която превъзхожда всяка друга радост, защото е предверие на вечния живот! „Радвайте се!” (Мат. 28:9) бе първият поздрав, който Спасителят отправи към жените мироносици и светите апостоли. Техните сърца ликуваха, защото се изпълни Господнето обещание: „Няма да ви оставя сираци; ще дойда при вас” (Иоан 14:18). Заедно с Христовите ученици тържествува и цялата Божия Църква, защото светлината не бе погълната от мрака, нито злото в този свят успя да я помрачи. Възкресната светлина, която озари гроба, победи тъмата на греха! Тя и до днес продължава да свети и да преобразява грешните човеци, като ги прави синове на светлината. Божието обещание: „Небе и земя ще премине, ала думите Ми няма да преминат” (Мат. 24:35) се изпълни. Славното Възкресение дари на света надеждата, че повярвалите в Иисус Христос в последния ден ще бъдат възкресени за живот вечен (срв. Йоан 6:40-44).

Обични в Господа братя и сестри, нека помним Христовите заповеди и в делата и взаимоотношенията си да се стараем да живеем според тях. Да търсим първом царството Божие и да вярваме, че всичко останало ще ни се придаде. Да бъдем уверени, че въпреки изпитанията и трудноситте, през които преминаваме в живота си, Онзи, Който Възкръсна, като Победител над смъртта и греха ни очаква, за да ни утеши, да ни прегърне с любов и окуражи, да ни дарува Своя мир и спасение.

Поздравът, с който Възкръсналият Господ се обърна към ученици Си, бе: „Мир вам!” (Йоан 20:21). Действително, Христос е нашият мир (Еф. 2:14). Той е мир, както за душите ни, така и за цялото човечество. Нека обърнем сърцата си към Възкръсналия Господ и със сърдечна и искрена молитва да Го призовем да осени с мир целия свят, да прекрати всякакви раздори и разделения, да ни удостои да бъдем всички едно, та заедно да прославим пълнотата на Божията любов, проявена към цялото човечество, и победата над смъртта и греха!

Всесърдечно поздравявам всички вас, възлюбени в Господа братя и сестри, наши духовни чеда в диоцеза на Врачанската епархия, с празника на светлото Христово Възкерсение! Нека Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с вас и вашите семейства, да преумножат силите и дръзновението ви и ви напътят по пътя към незалязващия ден на вечната Пасха в Царството Небесно!

„ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”

„ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!”

С пасхално благословение,

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ

Пасха, 2022, гр. Враца