Максималният осигурителен доход се вдига от сегашните 3400 лв. на 3750 лв., което е увеличение с малко над 10%, гласуваха единодушно депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. За последно таванът бе повишен от 3000 лв. на 3400 лв. от 1 април 2022 г.

Дали новата стойност от 3750 лв. ще остане във финалния вариант на бюджета обаче, все още не е 100% сигурно, защото до вота се стигна след доста перипетии и обрати. Тексът на спорния член 9 беше гласуван три пъти, но така и не бе изяснен. При второто гласуване повишението на МОД бе отхвърлено, след което управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов предупреди, че таблицата на бюджета трябва да се преправи, тъй като по-ниският таван означава 380 млн. лв. по-малко приходи от осигуровки. Това накара депутатите да размислят. Стигна се до трето гласуване на член 9, точка по точка, в което МОД бе вдигнат с единодушие на 3750 лв.

Срещу мярката вече няколко пъти се обяви ИТ секторът, който смята, че подобна политика е несправедлива и недалновидна. На различна позиция е финансовият министър Асен Василев, който от 2021 г. насам защитава политиката за плавно покачване да дохода чрез автоматичен механизъм, който така и не бе приет.

Най-голямо объркване в член 9 обаче предизвикаха текстовете за повишението на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица и на регистрираните земеделски производители от 780 лв. на 933 лв., колкото догодина е заложено да бъде минималната работна заплата. Последно минимумът бе повишен от 710 лв. на 780 лв. от 1 август тази година и притеснението е, че скокът с над 200 лв. за половин година трудно може да бъде преглътнат от земеделския сектор.

По традиция ДПС предлага фермерите да плащат осигуровки върху по-нисък праг, но заради неразбория в гласуването председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев предложи гласуването на целия член 9 да се отложи за по-късно в понеделник или за вторник сутринта.

Бюджетът на общественото осигуряване предвижда от 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11%.


Източник: mediapool.bg