В проекта на правителството са заложени 399 млн. лв. (от общо 575 млн. лв., заложени в проекта за актуализация) допълнително до края на годината за пенсии, с които се предвижда всички пенсии да се увеличат средно с 12.5%, като се увеличи тежестта на 1 година трудов стаж при изчисляването им от 1.2 на 1.35. Същевременно минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 340 лв., а максималната - от 1440 лв. на 1500 лв. Предлаганите промени засягат размерите и на всички видове пенсии.

В хода на дебатите Мика Зайкова от "Има такъв народ" призова колегите си да подкрепят проекта, като така ще се погрижат за пенсионерите и вместо да "ги мъчат" с доплащания през социалното подпомагане, което зависи от много фактори и не е гарантирано, да им актуализират пенсиите. Посочи, че инфлацията може да е едва 3%, но тя ще продължи да се вдига, и освен това основните стоки, които купуват те, са поскъпнали много повече. Призова и в близките две години коефициентът на 1 година стаж в изчисляването да се вдигне до 1.5, като позволи по-ускорено сближаване между размера на пенсиите, които заместват предишния доход на работещите. В момента те са около 30% от заплатите. Сред най-големите критици на предложената актуализация бе бившият социален министър Деница Сачева, която обяви, че няма никаква логика в актуализацията на пенсиите в момента и това не може да се оправдае с пандемията. Според нея, с предложеното вдигане на пенсиите се цели извличане на политически дивиденти. Защити тезата дългосрочните политики, каквото е осъвременяването на пенсиите, да бъдат предложени от редовен кабинет. "Смятаме, че актуализацията е с предизборен характер, няма общо с COVID-19, още по-малко се налага заради недостатък в планирането на бюджета за годината", подчерта тя.

След реплики от други депутати, свързани с това, че ГЕРБ управлява 12 години, а пенсиите не са пипани от 2008 г., Сачева заяви, че актуализацията сега ще струва 399 млн. лв., но догодина сумата за тези плащания ще е 1.650 млрд. лв. и според нея това означава, че осигуряването на тази сума минава през вдигане на данъците.

В отговор депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров възрази, че няма как да се говори за вдигане на данъци при повишението на пенсиите със средно 65 лв., а да не изисква вдигане на данъци предложеното от ГЕРБ повишаване на помощите заради коронавируса на всеки пенсионер до 100 лв."Първо ни бе обяснено, че е много принципно да се дават по 50 лв., но само до март на пенсионерите, а бе предвидено, а когато се направи актуализиране, което не зависи от субективни решения, това вече е лошо. Тоест, е добре докато имаш политическа полза", илюстрира той.

ДПС пък предложи тази помощ да се вдигне на 120 лв. Хаса Адемов обяви, че сумата може да бъде набавена от повишените приходи от осигуровки, които по данни на НОИ за първата половина на годината са с 230 млн. лв. над предвиденото, и той смята, че през втората половина на годината преизпълнението също ще е поне 200 млн. лв. На свой ред призова трайните решения, каквото е актуализацията на пенсиите, да се вземат в спокойна, а не в кризисна обстановка, а за последните 3 месеца на годината всеки пенсионер да получава по 120 лв. месечно над пенсията си. Това според него не е "популизъм и надпревара кой е по по най", а е на базата на сериозни разчети.

От името на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова обяви, че партията й подкрепя проекта на кабинета, но преди второ четене ще го допълни с проект, който предвижда "да спре унизителния геноцид" и минималната пенсия да бъде не 340 лв., а поне 369 лв., което е прагът на бедност в момента. И също, ако има възможност, да се добавят и тези 50 лв., въведени от август миналата година във връзка с пандемията. Посочи, че това ще увеличи разходите до края на годината не с 399 млн. лв., както предвижда проектът на кабинета, а с 462 млн. лв., напомни, че в ЕС средно 11.6% от БВП отиват за пенсии, докато в България процентът е по-малко от 8.5%.

БСП също даде заявка за алтернативен проект на предложеното вдигане на пенсиите, което предстои да предложи.


Източник: dnevnik.bg