© Снимка: БГНЕС

Проектът на правителството предвижда от 1 януари 2023 година най-ниското възнаграждение да се увеличи с 60 лв. от сегашните 710 или ще бъде реализиран ръст от 8,45% спрямо 2022 г.

Минималната часова работна заплата ще стане 4,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица. Посочва се, че така определената стойност на минималната заплата е в съответствие с Директивата относно адекватните минимални работни заплати в ЕС и предложените референтни стойности в нея.

Средногодишно съотношението между размера на най-ниското възнаграждение от 770 лв. към средната заплата за 2021 г. е приблизително 50%.

Промените в Наредбата за медицинската експертиза, които социалните партньори ще обсъждат, са внесени от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Те са свързани с регламента по издаването на болничен лист за гледане на дете до 12-годишна възраст заради карантина, както и редакция на Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност, която не осигурява справедливо оценяване на хората с множество увреждания. В проекта се предвижда по-справедлив вариант за отразяване в общата оценка на всички съпътстващи увреждания, независимо от процентите, които им съответстват по отделните отправни точки.


Източник: fakti.bg