Възстановка на обичаи, характерни за Еньовден, направиха навръх най-жизнерадостния летен празник доброволци от Българския младежки червен кръст при СОУ „Св. Климент Охридски” и активистки от Пенсионерския клуб „Златица” в мездренското село Зверино. Пременени в народни носии, младите червенокръстци с ръководител Петя Илиева и гиздавите баби с председател Лиляна Алексиева се събраха по изгрев слънце в местността „Горната лака”, за да берат билки. Според народните вярвания, билките, събрани на този ден, са най-лековити.

Както повелява традицията, от набраните 77 билки и половина - за всички болести и за „болестта без име”, зверинските жрици на Слънцето сплетоха голям еньовски венец, през който, за здраве, се провряха всички – и възрастните, и децата.

Пресъздаден бе и обичаят „Еньова буля”, в ролята на която се превъплъти 4-годишната Фабиана Сандова. Партнираше й 7-годишният Деян Йорданов, и двамата от Оселна. След като малките моми и бабите обходиха ритуално полето, Еньовата буля раздаде на всеки китки от събраните билки и треви, а най-възрастната жена изми лицето й от котлето с мълчаната вода.

Честването на празника окръглиха народните песни „Китчице, буйна лобода” и „Рано е ранила Нине”, изпълнени от женската певческа група „Плетеница” с ръководител Марияна Луканова, а накрая всички се хванаха на кръшно хоро на поляната.

Сред имениците, които празнуват днес, е 11-годишната еньовско девойче Биляна Митова, която благопожела на всички да са здрави и да има много билки, които да берем на Еньовден.