Паметното преклонение започна в 20:30 часа с поднасяне на цветя на паметника на революционера Христо Ботев.

Енорийският свещеник отец Антон отслужи литургия за здраве на селото.

Слово, посветено на годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета, произнесе кметът на селото Стоян Петров, а ученици от местното Средно училище "Св. Климент Охридски" изнесоха рецитал по стихове от и за Ботев, подготвен от Деница Ценова – учител в средното училище. Бяха упоменати поименно всички смели зверинчани, жертвали се за свободата и честта на България.

Признателност към подвига на героите и усилията на местните за съхраняване традициите изказа и кметът на Мездра Иван Аспарухов.

На паметната плоча, признателните потомци, горди, че предците им са били сред малцината, подпомогнали святото дело, поднесоха венци от името на Община Мездра, кметство Зверино, НЧ „Факел“ – с. Зверино, СУ „Св. Климент Охридски“ и пенсионерския клуб.

Жителите и гостите на населеното място имаха възможността да наблюдават възстановката на преминаването на Ботевите четници през брода на река Искър. Повече от двайсет бяха смелите четници, които се пребориха с бурните вълни на реката.

Тържеството завърши със заря, която озари небето над Зверино.

За да уважат празничното отбелязване на 145-годишнина, бяха дошли кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на ОбС – Яна Нинова и общинския съветник Тихомир Илчев.