Тази година, във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка, Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”, организиран от Областна администрация, е отменен. Поради тази причина кметовете от общините от област Враца предприеха организация на ученически поход, който ще се проведе на щафетен принцип: учениците от всяка община ще преодоляват маршрута от Ботевия път, който е на територията на общината им.

В 19:00 часа от палубата на параход „Радецки” ще започне възстановката на слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. В изявата ще вземат участие родолюбци от Национален съюз „Единение” и от сродни организации от градовете Видин, Русе, Самоков и Луковит. Присъстващите ще имат възможност да наблюдават възстановката на специално инсталирана за празника видео стена.

Непосредствено преди концертната програма, кметът наОбщинаКозлодуй - Маринела Николова, ще поздрави групата на учениците от община Козлодуй, които ще извървят Ботевия път до община Мизия, където ще предадат Ботевото знаме на следващите участници.

В 19:30 часа ще започне концертът на народната певица Цветелина Добрева.

В 20:30 часа Северняшки ансамбъл - Плевен ще представи музикално-танцов спектакъл „От мегдана”, който включва музикално-танцови и обредни постановки, свързани с традициите, обичаите и песните от Средна Северна България.

В 21:30 часа е началото на тържествената проверка и възпоменателния митинг-заря по случай 145 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйски бряг. Тържествената проверка ще бъде проведена от военно формирование от град Враца.

Всички събития в Ботев парк ще се излъчват на видео стена в Ботев парк и в YouTube канала на Община Козлодуй.

За жителите и гостите на общината е организиран безплатен градски транспорт. Първият автобус ще тръгне в 16:30 часа от Мелницата. На всяка спирка в града ще има разписание на транспорта. Пожелаваме на всички жители и гости на община Козлодуй вълнуващи мигове на историческата дата.