На този ден се почитат още Света преподобни Зоя и Фотиния. Името Зоя, преведено от гръцки, означава „живот”. Преподобната Зоя била византийска императрица и мъченица, живяла през III век.

Другият светец, когото почитаме на този ден, е Свети преподобни Мартиниан, родом от Кесария, Палестина. В житието му се разказва, че когато е бил на 18 години,извършил духовен подвиг и живял в безмълвие до 25-годишна възраст. След като отказал да говори, той бил дарен със силата да лекува всякакви болести.

За да изпитат верността му в Бог, преподобният Мартиниан бил подлаган на различни изкушения от Дявола. Един ден при него дошла блудница, която опитала да го съблазни. Тя отишла до дома му и помолила за подслон. Светецът решил да я подслони, защото в този ден навън валяло дъжд. Влизайки в дома на преподобния, жената започнала да се съблича. Тогава светецът излязъл от килията, която обитавал, запалил огън и започнал да ходи с боси крака по парещите въглени.

Както обикалял по жаравата, той си говорел: „Трудно ти е Мартиниан, да изтърпиш този временен огън, а как ще успееш да понесеш вечния огън, който е приготвил за теб Дяволът? ” Щом видяла действията на светеца, блудницата се разкаяла и му поискала прошка.

Дълги години Мартиниан е живял в уединение, докато един ден се хвърлил в бурното море, за да спаси душата си от греха, а Господ му изпратил делфин, който го изнесъл на брега.

Тогава Мартиниан решил да тръгне по света и да проповядва Христовата вяра. За две години той обходил 164 града, като навсякъде проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.