Нередовната смяна на чаршафите ни разболява, споделя Тиерно пред „Бизнес Инсайдър“. За да се предпазим от невидимата заплаха, която ни грози, трябва да перем чаршафите си поне веднъж седмично, твърди микробиологът.

Същия съвет дават и авторите на проучване за хигиената в леглото, публикувано в края на ноември в научното списание за алергии „Journal of Allergy and Clinical Immunology“. След като взима проби от хиляди американски домове, екипът на изследването установява, че в 90 процента от тях са налични поне три причинителя на алергии.

Когато тези алергени се намират близо до устата и носа на хората, те започват да кихат и да подсмърчат, независимо дали са алергични или не.

„Дори и да нямате дадена алергия може да получите алергична реакция“, обяснява Тиерно.

В леглата ни е топло и влажно, затова те изобилстват от микроби

Средно годишно хората произвеждат по 98 литра пот в леглата си. Топлината и влагата, с които даряваме чаршафите си, ги превръщат в една прекрасна среда за живот на микробите и гъбичките или както учените биха я нарекли „идеална гъбична културна среда“.

Само възглавниците ни са дом на поне 16 вида гъбички. Освен гъбички и бактерии, в леглата ни попадат и други неща като полен, мъх, пясък, прах, косми от домашните животни, както и фини частици от фекалии.

Всички тези „съставки“ започват да оказват влияние след по-малко от седмица, предупреждава Тиерно и съветва хората да си направят услуга и да перат спалното си бельо всяка седмица.

Ако сте пипнали кучешко изпражнение на улицата, ще поискате да си измиете ръцете. Същото е и в леглото ви. Ако можехте да видите какво има в него, щяхте да си кажете „Искам ли да спя в това?““, казва микробиологът.

Източник: vesti.bg