На срещата бяха обсъдени трудностите и победите на хората, които работят за създаването и поддържането на организацията. Как и каква е подкрепата на бизнеса, местната власт и социалните предприятия. Разгледаха се критичните етапи в развитието на едно социално предприятие и перипетиите, през които минава, за да бъде създадено.

Фондацията започва своята дейност през 2016 г. и от тогава до сега вече са създадени склад за дарена храна и услугата „Помощ в дома“, която вече трета година предоставя услуги за самотно живеещи стари хора от селата в региона на Мездра.

"През ноември 2019 г., в село Люти брод с огромна дарителска подкрепа бе изградена и оборудвана патронажна кухня, която да обслужва селата от региона. В началото кухнята ежедневно предоставяше прясно приготвена храна на възрастните хора от 6 селата. Вече те са 12, с тенденция броят на потребителите да се увеличи, както и броят на селата", заяви Яна Рупева – учредител и директор на Фондация „Проект Северозапад“.

Рупева, разказа за дейността на проекта и какви успехи и резултати са постигнали до днес. Тя работи за създаването на Фондацията и нейното развитие от самото начало, много преди официалната регистрация. Самата тя е социален работник и има дългогодишен опит като фъндрейзър (eксперт фондонабиране).

Храната се доставя ежедневно до хората, като паралелно с това се работи и за развиването на услугите за лица с интелектуални затруднения в Арт работилницата. Обръща се внимание на уязвимите групи, хора със зависимости, без образование и работа, допълни още Рупева.

Услугата топла храна се предоставя срещу минимални месечни такси, които потребителите заплащат. 90% от стойността на таксите за най-уязвимите клиенти, през зимните месеци се покриват от дарителски средства.

Фондацията работи изцяло в подкрепа на хората от уязвимите групи, като най-важното е да им осигури възможност за работа и по-добър начин на живот. Развива дейности, насочени към осигуряване на патронажни грижи за възрастни хора, и дейности, насочени към интеграция на младежи с интелектуални затруднения.

Д-р Султанка Петрова подчерта, че тези звена са такъв тип малки предприятие в по-малките населени места, които създават възможност за работа и по-добра среда за живот на хората. Те са особено важни и трябва да се подкрепят. Според нея, Фондация „Проект Северозапад“ е добър модел за социална и солидарна икономика.

„Проект Северозапад“ е едно от първите предприятия, регистрирани в регистъра на „Социалната и солидарна икономика“ в България. В момента виждаме два много важни демографски ресурса, които ние трябва да използваме. Така наречените демографски резерви и ние ги виждаме точно в тези хора, които досега не са работили, да им дадем възможност да бъдат включени на пазара на труда. И другият демографски резерв, който според мен е много важен, е завърналите се българи от чужбина, които бихме могли да привлечем“ - добави още зам.-министър Петрова.

Официални гости на конференцията бяха и кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, Елица Баракова – директор на Фондация BCause, Виктория Блажева – Първи вицепрезидент и Директор „Връзки с обществеността и Комуникации“ – Уникредит Булбанк, Теодора Демирева от Дирекция „Жизнен стандарт, демографско развитие, политики и стратегии“, Надя Шабани – Директор на Български център за нестопанско право и Станимира Георгиева от Социално предприятие Шоколадова къща Станимира.

Кметът Иван Аспарухов, изрази благодарност към фондацията и това, че са избрали точно Община Мездра за изграждането и развитието на проекта. Той заяви своята безрезервна подкрепа към организацията за нейното поддържане и подсигуряване, за да може да работи добре и в полза на хората.

Директорът Яна Рупева благодари на учениците от Професионална гимназия „Алеко Константинов“, които отговаряха за подготовката на кетаринга на конференцията. Цвети Атанасова е една от възпитаничките на гимназията, за която това е практика, която ѝ носи много удоволствие и опит, с които по-лесно ще може да се реализира след като завърши училище.

Припомняме, че през 2014 година, учредителите предприемат мащабно проучване на Северозападния регион, с подкрепата на Фондация BCause. След продължително изследване на над 10 общини, в областите Видин, Враца и Монтана, проведени срещи с местните власти и институции и благодарение на натрупаната информация, впечатления и опит, изборът е региона на Община Мездра. Така в срещите с хората се ражда идеята за "Проект Северозапад".