Учредителят и директор на Фондацията - Яна Рупева, разказа пред MediaNews, че решението да спрат е било много трудно и дълго обмисляно.

„От 1 юли не приготвяме и доставяме храна. Причините да стигнем до тук са много и за голяма част решенията са извън нашите възможности. През изминалите 3 години работихме усилено – въпреки COVID и икономическите условия. Надяваме се да успеем да продължим да бъдем до хората и това затваряне да е временно, сподели Рупева.

Към момента от Фондацията ще търсят различни варианти за дарения и външни проекти, за да може да заработят от началото на есента.

От своя страна кметът на община Мездра Иван Аспарухов заяви, че ще направят всичко възможно да поемат част от хората, които остават без храна.

Работата на Патронажната кухня осигуряваше храна на над 100 души от региона. Услугата се предоставяше срещу минимални месечни такси, които потребителите заплащат. 90% от стойността на таксите за най-уязвимите клиенти, през зимните месеци, се покриват от дарителски средства. Аспарухов подчерта, че в ситуацията, която се намираме в момента Общината няма как да покрие разликата.