Мотото на тазгодишното издание на "Забавно лято в библиотеката” е "Вселена за всички”. Програмата на образователната инициатива включва шест основни модула: четене на книги от препоръчителните списъци за различните класове, "Филмов следобед” (прожекция на детски игрални филми), курс по астрономия за начинаещи, географско пътешествие "С куфар из Европа”, арт работилница "Хей ръчички, хей ги две” и представяне на интересни професии (лекар, полицай, пожарникар и др.). Занятията ще водят лекторите Владимир Коловски, Красимира Каменова, Димитрина Иванова и Павлина Русева.

Първият филм, с който стартира работата с най-малките читатели през ваканцията, е "Деца играя вън” (1973) на режисьора Иванка Гръбчева по едноименната повест на писателя Георги Данаилов.

Заниманията от "Забавно лято в библиотеката 2016” се провеждат всеки делничен ден от 14.00 до 16.00 часа до края на месец август. Миналата година в инициативата бяха обхванати повече от 50 деца на възраст от 6 до 12 години от градските училища.