На тържествена церемония, която се състоя в хотел "Рамада София” (бивш "Принцес”), за осма поредна година бяха връчени Годишните призове на „Фондация за прозрачни регламенти” за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации в България. Председател на оценителната комисия в тазгодишното издание на конкурса бе Иван Аспарухов, който е първият носител през 2008 г., като кмет на Община Мездра, на приза в категорията "Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и гражданското общество”.

Петя Донова, управител на „Фондация за прозрачни регламенти”, организатор и водещ на конкурса, откри церемонията с думите: „Гордеем се, че бяхме сред първите в Европа, които „прегърнаха” Стратегията за иновации и добро управление на Съвета на Европа и се заеха да я популяризират и насърчават нейното прилагане”.

Тази година организаторите отчетоха рекорден брой участвали в надпреварата областни администрации - 17, а те самите получиха много поздравления за упоритостта да присъждат наградата всяка година.

Eвгени Чачев, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството и член на оценителната комисия, заяви, че Фондацията вече е с едни гърди напред в прилагането на одобрения от правителството Трети план за действие на България за участие в Глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“.

Тотю Младенов, съветник в политическия кабинет на министър-председателя и официален гост на церемонията, връчи наградата на победителя в категория „Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество” през 2015 г. - Областна администрация - Смолян, която събра рекорден брой гласове за практиката „Изкуството в подкрепа на живота”. Наградата получи областният управител на Смолян Недялко Славов , който заяви, че това е най-хубавия подарък за неговия имен ден.

Иван Аспарухов, доскорошен зам.-министър на регионалното развитие и четири мандата кмет на община Мездра (1999-2014 г.), връчи наградите на най-прозрачните областни администрации - Благоевград, Шумен и Монтана. „Силата е в постоянството“, обобщи Аспарухов по повод очерталата се тенденция на редовно участие в конкурса и възходящи резултати на призьорите.

Статуетката за най-прозрачна общинска администрация отново се завърна в Добрич, този път в Добричка община, след като 4 пъти бе печелена от Община град Добрич. Награждавайки призьорите в категорията, арх. Белин Моллов в качеството си на член на оценителната комисия и „архитект“ на първия регламент на конкурса заяви, че хората в тази зала са национален ресурс и богатство.

Парламентарният секретар на НСОРБ Благой Станчев и изпълнителният директор на НАСО РБ Васил Панчаров наградиха най-добрите практики за партньорство между общинска администрация и гражданското общество. Донка Михайлова, кмет на Община Троян, отново прегърна статуетката, която беше печелила и през 2012 г. в същата категория, с думите, че й е липсвала в кабинета.

Почетният председател на Управителния съвет на НСОРБ Венелин Узунов връчи две специални награди: за „Най-просперираща администрация” - на Областна администрация на Софийска област и на Община Павликени за повишаване степента на прозрачност в администрацията.

Годишните призове са учредени през 2008 г. от "Фондация за прозрачни регламенти“ в изпълнение на четвъртия принцип от Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Наградата е преходна и се връчва за постижения на администрациите през изминалата календарна година в четири категории.