© Община Видин

Директорът на учебното заведение се обърна към присъстващите с думите, че Васил Левски е най-безспорната и непреходна личност в българската история. Доказателство за това са неговите дела, идеи и саможертва. „Ние не трябва само да тачим неговата памет и идеи, а да работим те да се реализират. Заветите на Апостола звучат много актуално и днес“, каза Милушев. Той изказа и благодарности на Община Видин за оказаното съдействие при провеждането на честването.

След официалната част бе представен театралният спектакъл „Заветът на Апостола на свободата“, в който участваха ученици от Математическата гимназия. Той е реализиран с подкрепата на театрална формация „Мелпомена София“.

Прожектиран бе и документалният филм „Васил Левски - вулкан от човечност“, който е дело на ученици от клуб „Млади възрожденци“ от гимназията с ръководител Светлина Вълчева. Община Видин е оказала финансова подкрепа за реализирането на филма, спечелил второ място на проведена преди дни в град Котел Национална ученическа конференция, посветена на Апостола. В нея са взели участие 120 ученици от цялата страна и са представени 26 филма и 36 мултимедийни проекта.

Изнесен бе и поетичен спектакъл по стихове на патриарха на българската литература Иван Вазов - „На теб, Българийо свещена“, в изпълнение на артисти от Театъра на българска армия.

По повод патронния празник на ППМГ „Екзарх Антим I“, който се отбелязва на 16 февруари, кметът на Община Видин изпрати поздравителен адрес, в който пожелава на ръководството, учителския колектив и всички възпитаници на учебното заведение да бъдат достойни последователи на своя патрон, да са здрави, успешни и горди със своята гимназия и своя град Видин.